Noua strategie a baronilor PSD menită să salveze partidul

PSD-ponta

După ce Mircea Geoană și Marian Vanghelie au spus că vor pune bazele unei noi platforme politice pentru revigorarea social-democrației, la început mulți au luat-o în derâdere. La câteva săptămâni distanță de la speculațiile cu privire la acest nou PSD, liderii politici încep să ia tot mai în serios noua structură propusă de cei doi social-democrați, mai ales în contextul în care s-ar putea să fie parte a unui viitor Guvern PNL.

Grupul Geoană – Vanghelie ar putea să aibă parte de mai mulți aderenți decât și-ar fi putut imagina, chiar din interiorul PSD. În spațiul public s-a vorbit despre trecerea lui Radu Popa, Ion Prioteasa, Florentin Gust și alți social-democrați apropiați celor doi. Însă, semnalul schimbării taberelor în PSD a venit după ce Radu Mazăre s-a pronunțat pentru demisia lui Victor Ponta de la șefia partidului.

Imediat după Radu Mazăre a ieșit la înaintare și cel despre care se spune că ar fi liderul „baronilor” PSD, Marian Oprișan, care i-a transmis lui Victor Ponta că dacă vrea să rămână la conducerea PSD trebuie să se delimiteze de stilul de conducere al lui Adrian Năstase, care folosea, potrivit liderului PSD Vrancea, „teoria centrului imaculat”. Oprișan încerca astfel să realizeze o victimizare a liderilor locali în fața opiniei publice și a membrilor de partid, în condițiile în care ei se află într-un conflict, deocamdată mocnit, cu conducerea partidului.

Totuși, care ar fi rolul unei victimizări a celor cunoscuți drept baronii PSD? În primul rând, ei trebuie să justifice motivele pentru care ar schimba tabăra, adică de ce nu îl vor mai susține pe Victor Ponta și se vor regrupa în spatele unui alt proiect. Iar principalul argument este faptul că cei din conducerea centrală încearcă să îi scoată țapi ispășitori pentru înfrângerea lui Victor Ponta.

De asemenea, este și un semnal prin care încearcă să îi facă pe cei care vor să preia conducerea partidului că vocea lor trebuie luată în seamă și că nu vor renunța așa ușor la puterea pe care o au în partid și că nu vor accepta ca cineva să încerce să îi dea la o parte, ceea ce Ponta a intenționat.

Această teorie avansată de Marian Oprișan este una falsă, care nu poate sta în picioare. Ceea ce scapă din vedere cei din conducerea din teritoriu a PSD este că problemele celor de la nivel local nu sunt făcute de cei din conducerea centrală a PSD. „Petele” asupra liderilor locali ai PSD au fost produse chiar de aceștia. Totodată, dacă e să facem o analiză rațională, până la urmă succesul unui candidat la președinție depinde și de imaginea din teritoriu a liderilor, dar și de cum se organizează.

Așadar, în PSD tensiunile se acutizează, iar în scurt timp am putea asista la declanșarea războiului total între centru și teritoriu, între tabăra Victor Ponta – Liviu Dragnea și cea condusă de Mircea Geoană – Marian Vanghelie.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email