La Mănăstirea Humorului primarul agită spiritele înainte de Crăciun

Gospodarul își face iarna car și vara sanie, spune un vechi proverb. Iar dacă însuși primul gospodar al comunei, să zicem Mănăstirea Humorului, vrea din bani publici să mai facă o chermeză sau să manifeste benevolență la sărbători – tot pe bani publici, se înțelege – atunci trebuie să respecte legea.

Și ce spune legea? Iată că legea – bună sau rea – spune că este austeritate și cheltuielile pentru organizarea de evenimente la sărbătorile de iarnă trebuie făcută gospodărește. Sau cu chibzuință! Mai clar: media cheltuielilor pentru organizarea de evenimente în primele zece luni ale anului trebuie să coincidă cu suma pentru organizarea manifestărilor, inclusiv împărțirea unor cadouri de Moș Crăciun pentru copiii, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Aici se vede cât de gospodar sau de chibzuit ai fost pentru că dacă media pe lunile ianuarie – septembrie a cheltuielilor publice pentru diverse evenimente în Mănăstirea Humorului a fost la 1.856 lei, oricât de mult ți-ai dori, nu este legal nici măcar să cheltui 2.000 de lei, darămite 5.000 de lei cât a vrut primarul comunei Mănăstirea Humorului, dl. Viorel Croitoru.

Și cu toate astea, primarul (primul gospodar al comunei) a insistat de o manieră persuasivă și obstinantă că trebuie dați 5.000 de lei. Legea – mai corect spus OUG 90/2023 – nu este chiar atât de restrictivă, dar nici atât de permisivă pe cât vrea primarul. Și în loc să o respecte și să caute bani la sponsori – așa cum prevede legea care fie bună sau rea, este imperativă – și era vorba de 3.200 de lei, dumnealui a optat pentru cea mai proastă soluție care era: să mai încalce o altă lege; de fapt, cel puțin încă una!

Cum anume? Dincolo de polemicile cu privire la legislația audiovizualului sau la interpretările pe partea de Constituție, ceea ce apare destul de clar ca forțare nu doar a OUG 90/2023, ci și a OUG 57/2019 (Codul Administrativ) din partea primarului Viorel Croitoru este obstinația acestuia de a face cumva să fie suplimentate fondurile destinate acordării unor cadouri de Crăciun forțând mâna consilierilor locali. Nu e mai puțin adevărat că nu toți au mâna atât de fragilă, dar intenția de a trata deliberativul local ca un fel de anexă a fost evidentă și în disonanță cu prevederile Codului Administrativ.

De fapt, văzând că prin Hotărârea Consiliului Local nr.62 din 29 noiembrie 2023 au fost reașezate sumele la capitolele de cheltuieli și pentru organizarea manifestărilor din perioada sărbătorilor de iarnă a fost alocată suma de 1.800 de lei, primarul a revenit în ședința de 12 decembrie a Consiliului Local cu un nou proiect. Nu înainte ca primarul să menționeze că dacă nu va fi votată alocarea sumelor solicitate de dumnealui, atunci Consiliul Local „va da socoteală în fața oamenilor” comunei Mănăstirea Humorului.

De fapt, în 12 decembrie era din nou o rectificare a bugetului local unde primarul Viorel Croitoru – nimeni altul decât inițiatorul proiectului de rectificare bugetară – prevăzuse, la subcapitolul „Alte cheltuieli cu bunuri și servicii”, alocarea sumei de 75.900 de lei pentru cadourile copiilor și organizarea manifestărilor din perioada sfârșitului de an în comună. Numai că legea este clară iar din cei aproape 57.800 lei care trebuiau aduși din donații și sponsorizări, primarul a venit doar cu 40.900 lei din așa numite venituri nefiscale iar diferența de 35.000 lei fiind prevăzută a fi alocată de la bugetul local.

Consilierii locali care nu sunt în siajul primarului au considerat că acest lucru se face cu încălcarea prevederilor OUG 90/2023 și au insistat că media lunilor ianuarie – septembrie pe acest gen de cheltuieli a fost de 1.856 lei. Prin urmare, nu au acceptat această încercare a lui Viorel Croitoru de a rectifica bugetul. Mai ales că nici măcar pentru suma de 40.900 de lei, provenită din sponsorizări, nu au fost prevăzute explicit (transparent) fondurile care vor fi alocate pentru cadourile copiilor și pentru celelalte manifestări.

Cine a făcut „circ” în condițiile în care primarul și-a asumat – declarativ, în ședință – răspunderea pentru încălcarea prevederilor OUG nr.90/2023? Are primarul vreo atribuție prevăzută în acest sens în Codul Administrativ – OUG 57/2019? Este exonerat consiliul local de răspundere în baza aceluiași Cod Administrativ – OUG 57/2019 doar dacă primarul își asumă declarativ încălcarea altor prevederi legale? Deci, cine a făcut „circ”, de fapt? Și cel fel de circ este acela dacă nu ai și spectactori care să aplaude? Pentru cine dacă nu chiar pentru Viorel Croitoru au venit cetățeni la ședință iar unii au avut o conduită care nu concordă cu una civilizată?

Să fie oare cel care – cum este menționat într-un proces verbal – vine la ședință fixându-și telefonul mobil personal pentru a filma ședința cel care, de fapt, este pus pe „circ”? Nu vă sună cunoscut acest gen de comportament? Cititorii să știe că exact domnul primar Viorel Croitoru are acest comportament.

Până la urmă, „Banii pentru cadourile copiilor” din comuna Mănăstirea Humorului se regăsesc în suma totală alocată pentru cadourile copiilor și organizarea manifestărilor din perioada sfârșitului de an în comună, în valoare totală de 1.800 lei + 40.900 lei, așa cum s-a stabilit prin adoptarea celor două hotărâri de rectificare a bugetului local, din data de 29.11.2023 și 12.12.2023.

Desigur, doar nu o să creadă cineva că scandalul a început de azi, de ieri. Tensiunile mocneau de mai multă vreme. Și cu toate acestea, nu s-au acutizat decât după ce primarul a început în ședința de anul trecut în care consilierii nu au votat proiectul referitor la contiuarea demersurilor referitoare la documentația pentru „Centrul SPA”.

De atunci, situația a evoluat negativ iar tema legată de „Centrul SPA” a fost uneori adusă în discuție. Prin urmare, primarul atrage atenția că va face dezbatere publică și pe subiecte precum cel al cheltuielilor pentru sărbătorile de iarnă – ceea ce principial ar putea fi benefic, cu condiția respectării legii – dar fiindcă primarul a amenințat cu darea în judecată pentru că nu este aprobat proiectul său privind SPA-ul, orice intenție a domniei sale pentru o dezbatere este decredibilizată. Cei care nu au susținut proiectul de hotărâre la care ținea atât de mult primarul Viorel Croitoru motivau că nu de SPA are nevoie Comuna Mănăstirea Humorului, ci de drumuri asfaltate, nu au apă și canalizare, gaze naturale și că după ce vor fi făcute aceste lucruri, s-ar putea lua în considerare un Centru SPA. Nu sunt invenții: toate aceste informații se regăsesc în procesele-verbale ale ședințelor!

Practic, dezbaterea proiectului de hotărâre din 12 decembrie cu care a fost suplimentată ordinea de zi nu a reprezentat motiv de ceartă pentru membrii consiliului local, ci „motiv de ceartă” pentru cetățenii prezenți – cu drept de a audia lucrările ședinței, nu de a deranja dezbaterile – și unii membri ai consiliului local la care se adaugă conduita primarului. Acesta a crezut că dacă face demersuri sau stârnește discuții contradictorii pe grupuri de facebook contra consilierilor locali a rezolvat problema. În realitate, nu a făcut decât să îi mobilizeze mai tare pe aceștia.

Și sătui de acuzele că dacă „nu votează proiectele benefice pentru comunitate” – dar nu oricum, ci doar în condițiile impuse de edil – se opun la dezvoltarea comunei, nu mai puțin de 9 din cei 13 consilieri locali s-au opus clar și nu doar declarativ, ci și-au asumat prin semnătură că nu vor mai participa la niciun fel de ședințe dacă pe pagina de FACEBOOK a Primăriei Comunei Mănăstirea Humorului nu vor fi transmise LIVE ședințele Consiliului Local și nu vor fi publicate ulterior procesele verbale, la care se adaugă o notificare publicată pe pagina Primăriei Comunei Mănăstirea Humorului ca reacție la un demers jurnalistic părtinitor despre care consilierii locali cred că ar fi realizat la comanda sau ca urmare a unor prezentări tendențioase de care nu este străin primarul. Ținând cont că această reacție este asumată prin semnătură și are număr de înregistrare la Primărie în data de 19 decembrie 2023, este clar că primarul Viorel Croitoru a reușit contraperformanța să agite spiritele tocmai înaintea Crăciunului, în vreme ce majoritatea celorlalți edili procedează invers.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email