Ziua Imnului României, pe 29 iulie

„Desteapta-te, romane!” este imnul national al Romaniei, incepand cu 1990. Pentru o vreme, a fost de asemenea imn national al Republicii Democratice Moldovenesti (1917 – 1918) si al Republicii Moldova (1991 – 1994). Melodia imnului a fost compusa de Anton Pann, iar versurile si aranjamentul apartin lui Andrei Muresanu (1816 – 1863), poet de factura romantica, ziarist, traducator, un adevarat tribun al epocii marcate de Revolutia de la 1848.

Legenda vremii spune ca, poemul „Un rasunet” al lui Andrei Muresanu, redactat si publicat in timpul Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in ziua in care autorul l-a recitat catorva prieteni brasoveni, fiind cantat pentru prima oara la Brasov, intr-o gradina din Schei, si nu in data de 29 iulie 1848 la Ramnicu Valcea, asa cum este indeobste cunoscut (desi nu se precizeaza care era acel cantec patriotic, cantat de cei prezenti, s-a presupus fara dovezi ca era vorba despre acesta).

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul. O versiune spune ca insusi Andrei Muresanu este autorul melodiei, iar alta sustine ca de fapt era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele ”Din sanul maicii mele”. Gheorghe Ucenescu sustinea ca el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care cauta o melodie potrivita pentru versurile sale, deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.

De atunci, acest imn a fost cantat cu ocazia fiecarui conflict in Romania, datorita mesajului de patriotism si de libertate pe care il poarta in el. Asa a fost si in timpul Revolutiei romane din 1989, cand practic instantaneu si generalizat a fost cantat ca un adevarat imn national, inlocuind imnul comunist „Trei culori”.

Timp de cativa ani „Desteapta-te, romane!” a fost si imnul national al Republicii Moldova, dar a fost inlocuit in 1994 cu „Limba noastră”.

Miercuri, 29 iulie, la Suceava, militari, jandarmi, pompieri, politisti de frontiera, politicieni si oficialitati vor participa la festivitatile inchinate Zilei Imnului National al Romaniei, in Piata Drapelelor, din vecinatatea Palatului Administrativ Suceava.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email