Tragedia din Colectiv: Transferul victimelor în străinătate continuă și astăzi

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că nu poate spune câţi pacienţi vor fi transferaţi astăzi în străinătate. Iniţial urmau să fie transferaţi 12 răniţi, dar situaţia s-a modificat în cursul serii de ieri.

O aeronavă NATO a Aviaţiei Regale Britanice a decolat aseară de pe aeroportul Otopeni, cu zece pacienţi la bord. Avionul i-a transferat pe pacienţi la spitale din Anglia şi Norvegia. Înainte de decolare, aeronava a fost verificată şi de secretarul de stat Raed Arafat.

Transferul răniţilor aflaţi în stare gravă a început încă de vineri şi va continua şi zilele următoare. Până acum Olanda, Belgia, Marea Britanie, Israel, Finlanda, Elveţia şi Ungaria sunt câteva dintre ţările care au acceptat să-i trateze pe răniți.

Şi autorităţile din Franţa şi-au arătat disponibilitatea să preia pacienţi din România. Într-un comunicat al Ambasadei Franței s-a înfiinţat o linie de gardă a solidarității care este în legătură cu Centrul de criză și ajutor al Ministerului francez al Afacerilor Externe. Medicii francezi vor opera alături de chirurgii români iar pacienţii care pot fi transportaţi vor fi îmbarcaţi în aeronave.

Sprijinul NATO vine la solicitarea autorităţilor române.

Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede„, a declarat Duşa.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că operaţiunea a decurs bine, nu a fost niciun eveniment pe durata transportului pacienţilor cu ambulanţele şi îmbarcarea lor în avion. El a mai precizat că la bordul aeronavei sunt nouă medici specializaţi în medicina de urgenţă şi opt asistenţi.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email