Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Potrivit calendarului ortodox, pe 15 august, Maica Domnului a fost înştiinţată, printr-un înger, de faptul că va trece în nefiinţă. Ulterior, după ce aceasta a cerut iertare de la toată familia şi de la toţi apropiaţii, a murit. Se spune că, în momentul în care aceasta a murit, au avut loc mai multe minuni: orbii şi-au recăpătat vederea, surzii au început să audă, iar ologii şi bolnavii s-au vindecat. Trupul Maicii Domnului ar fi stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în ceruri. Tot pe 15 august se încheie şi postul început pe 31 iulie.

Sfânta Maria 2015. Tradiţii şi obiceiuri pentru această sărbătoare

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria – 2015, se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujba, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Sfânta Maria 2015. Ziua Marinei, sărbătorită în Constanţa

De Sfânta Maria – 2015, în Constanţa sunt organizate mai multe evenimente pentru a celebra şi Ziua Marinei, iar anul acesta se împlinesc şi 155 de ani de la crearea Marinei Militare. Astfel, Muzeul Marinei Române organizează Ziua Porţilor Deschise, cu prilejul Zilei Marinei Române şi, în intervalul orar 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30), accesul publicului vizitator se va face gratuit.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email