NEst TV Channel | Homepage

Stop luptei de acasă!

Comentarii 🕔11.sept. 2014

În spatele aparențelor adesea desăvârșite, în 63% dintre familiile din România violența asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană. Nu excepția, ci regula. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre cei care asistă, direct sau indirect, la acest fenomen, au ajuns să-l privească detașat, aproape cu indiferență.

De aceea, Salvați Copiii România a demarat marți, 9 septembrie, o campanie îndreptată împotriva ușurinței cu care tratează românii violența asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasă!, se va trage un semnal de alarmă referitor la această problemă socială în fața căreia cei mai mulți dintre noi par să fi capitulat.

„Asistăm la trei tipologii: părinți care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greșit, cei care își abuzează copiii, dar ulterior regretă, realizând că nu au procedat corect, și nu în ultimul rând cei conștienți că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazați ca să se mai implice. Iar resemnarea colectivă în fața abuzului își găsește ecoul în atitudinea cu care acest subiect este tratat în țara noastră, la toate nivelurile. Practic, prin campania pe care o lansăm, dorim să încurajăm educația pozitivă și accesul la consiliere parentală și, astfel, să schimbăm treptat această mentalitate disfuncțională, această toleranță de neconceput față de violența fizică și verbală asupra copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii România.

La rândul său, Mihaela Rădulescu, Ambasadoarea campaniei Stop luptei de acasă, a subliniat că „bătaia nu e ruptă din rai. M-a indignat mereu această zicală stupidă și mă întristează teribil s-o aud ca scuză invocată de părinții care nu găsesc altă cale în educația copiilor lor. Cred cu toată convingerea în educația pozitivă și mă înscriu cu toate forțele în lupta pentru combaterea violenței asupra copiilor. Salvați Copiii a făcut pași hotărâți și apăsați pe acest drum încă din 2002 și sper că vom auzi tot mai rar de copii abuzați și chinuiți de niște părinți abuzați și chinuiți în copilăria lor. O schimbare de atitudine e necesară și ar trebui să ne implicăm toți cei care simțim la fel – căci părinții buni cresc copii buni”.

Campania se va bucura de o largă acoperire media (prin difuzarea a trei spoturi de impact pe radio, TV și în cinematografe) și de promovare neconvențională în diverse medii (instituții publice, hipermarketuri, etc). Prin acest proiect, Salvați Copiii urmărește, în primul rând, aducerea la cunoștința publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntați cu problema violenței în familie, fie ei părinți sau copii, că organizația le pune la dispoziție servicii de consiliere directă prin cinci centre de consiliere pentru părinţi (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava) şi Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copiii din Capitală. Mai mult, începând de marți, a fost relansat și site-ul www.parintibuni.ro, platformă de informare și consiliere on-line, unde o echipă de psihologi sunt pregătiți cu sfaturi de parenting pozitiv și de depășire a situațiilor de criză fără a folosi violența.  De asemenea, în cadrul campaniei „Stop luptei de acasă!”, Salvaţi Copiii va desfășura și activități de lobby pe lângă Ministerul Educației, în vederea revizuirii și aprobării Strategiei naționale de educație parentală, a cărei adoptare ar facilita dezvoltarea ulterioară a programelor de educație parentală la nivel național, și pe lângă Ministerul Sănătății pentru definitivarea Strategiei de sănătate mintală pentru copii și adolescenți.

Este cea de-a șasea campanie demarată de Salvați Copiii România, în scopul reducerii fenomenului violenței asupra copilului. Printre reușitele acestor acțiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violență asupra copiilor în Legea 272/2004 (cunoscută ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenței asupra copilului sau inaugurarea celor șase centre de educație și servicii pentru părinți, prin care se oferă servicii gratuite de consiliere psihologică.

În România anului 2014, 1 din 5 copii suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus. Pentru a combate această dramă, este nevoie de sprijinul autorităților, părinților, reprezentanților mass media, cadrelor didactice. Mai mult ca niciodată, este nevoie de susținerea dumneavoastră.

La finalul anului 2013, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) raporta un număr total de 12.192 de situații de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.466 (94%) s-au petrecut în cadrul familiei. Se remarcă o tendință ușor crescătoare comparativ cu anii anteriori, însă nu se poate spune dacă valorile superioare reflectă o accentuare a fenomenului abuzului asupra copilului sau o îmbunătățire în utilizarea mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, 6.671 (55%) au fost înregistrate în mediul rural, iar 5.521 (45%) în mediul urban.

O primă analiză a datelor arată că grupele de vârstă cu riscul cel mai ridicat de abuz din partea părinților sunt preșcolaritea și pubertatea, adică acele etape de dezvoltare asociate în mod direct cu creșterea nevoii de autonomie și afirmare de sine a copilului, simultan cu contestarea regulilor și autorității parentale. În ciuda faptului că, din perspectiva dezvoltării copiilor, aceste etape sunt extrem de importante, solicitând empatie și suport din partea adulților, reacțiile acestora se subscriu într-o măsură mai mare în categoria pedepselor și comportamentelor abuzive.

În ciuda percepției sociale, care arată că frecvența comportamentelor provocatoare este mai mare în rândul băieților, cu un risc ridicat de apariție a abuzului în relația părinte-copil, numărul fetelor care cad victimă violenței în familie, 6.336, este mai mare (52%) comparativ cu cel al băieților – 5.856 (48%).

O statistică a violenței asupra copiilor în familie, furnizată de Ministerul Public (Raport 2013), oferă următoarele informații dramatice: 20 de copii și-au pierdut viața, ca urmare a comportamentelor abuzive ale părinților lor, 43 de copii au fost victime ale violului în propria familie (dublu față de numărul raportat în urmă cu 4 ani, iar 116 copii au suferit infracțiuni împotriva persoanei din partea părinților.

Nu există comentarii

Nu există comentarii încă!

Scrie un comentariu

<

Informația ta din Regiunea Nord-Est!

  • NEst TV Channel LIVE

Facebook

Articole recente