Românii care își construiesc o casă, loviți de noi taxe

Toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe la ţară vor fi nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.

În momentul de faţă, persoanele care vor să construiască locuinţe sau să le modifice, modernizeze, repare, consolideze trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995, scrie avocatnet.

Totuşi, actul normativ prevedea că, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor, sunt exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj şi anexele gospodărești.

Acum, această excepţie va fi eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial. Actul normativ se va aplica efectiv după 60 de zile de la publicare, adică din 31 august.

Concret, şi cei care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente vor fi obligaţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj.

Persoanele care nu vor angaja un diriginte de șantier pentru a verifica execuția lucrărilor vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

În cazul lucrărilor care vor fi făcute fără ca proiectele tehnice să fie verificate de specialiști atestați, amenzile aplicabile vor fi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

De asemenea, noua lege dispune ca investitorii sau proprietarii vor trebui să vireze o anumită suma de bani către ISC. Suma va fi echivalentă cu o cota de 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrarilor pentru realizarea locuințelor noi și a lucrărilor de intervenție la casele existente.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email