NEst TV Channel | Homepage

MRU, asalt fără precedent împotriva lui Băsescu

Comentarii 🕔18.sept. 2014

Fostul director al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că președintele Băsescu “se apropie de limita instigării la comiterea unei infracțiuni” când spune că va divulga numele unui ofițer acoperit dacă cel vizat de avertismentul său nu o face din proprie inițiativă.

Prim-vicepreședintele PDL crede că șeful statului greșește și din punct de vedere politic și face rău relației de colaborare dintre serviciile de informații.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, la RFI, că “preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii”.

Prim-vicepreşedintele PDL consideră că “şi politic greşeşte foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România, dar cred pe de altă parte că nu este ceea ce un şef de stat care a avut acces la informaţie confidenţială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării. Acest principiu este încrederea”.

MRU: Un ofițer rezervist poate activa în politică

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu ar încălca legea, în cazul în care ar dezvălui numele ofiţerului acoperit, Ungureanu a răspuns: “Dacă are dovezile că există aşa ceva, un ofiţer care este activ şi este în momentul de faţă parte, angajat al unui serviciu de informaţii şi se află într-o situaţie de incompatibilitate, dacă are dovezile că există aşa ceva, atunci ele nu au nevoie să fie făcute publice, ele trebuiesc prezentate către organele în drept, e vorba de Procuratură, iar Procuratura îşi urmează cursul. În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii 182/2002”.

“Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nici o relevanţă, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orişice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte de la a-l dezvălui, îl opreşte de la a dezvălui asemenea informaţii”, explică democrat-liberalul.

Mihai Răzvan Ungureanu spune că “efectul acestui tip de declaraţie în lumea mai umbroasă a cooperării dintre serviciile de informaţii este devastator, pentru că arată că există posibilitatea în România ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care îl ocupă, să se preteze la jocuri politice, în condiţiile în care au avut acces ca beneficiari legali la informaţii confidenţiale, de orice natură. Prin extrapolare, aceasta arată că democrația românească și actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în nici un fel bine României”.

Nu există comentarii

Nu există comentarii încă!

Scrie un comentariu

<

Informația ta din Regiunea Nord-Est!

  • NEst TV Channel LIVE

Facebook

Articole recente