Ministrul Muncii lămurește problema majorărilor salariale și îl sfidează pe Iohannis: „Voința Parlamentului e supremă!”

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a făcut mai multe precizări despre această prevedere privind majorarea salariilor cu 10% făcută în ultimele zile de guvernare. Rovana Plumb a intrat în legătură telefonică directă, miercuri seară, în emisiunea moderată de Ionela Năstase la Romania TV și a explicat dacă sunt bani pentru această măsură și câți oameni ar putea beneficia de ea:

„Vreau să vă spun că de fiecare dată când guvernul a luat o măsura a și fundamentat-o și de fiecare dată când a promis că va face ceva, a făcut. Așa s-a întâmplat și cu majorarea salariilor din administrația publică și centrală cu 10% și majorarea salariilor celor din sectorul sanitar, asistența socială și sectorul de educație cu 25%. Nu am mai putut să prezentăm legea salarizării care va fi lăsata pe masa guvernului. Legea salarizării este gata. Nu mai putem să mergem (in Parlament-n.r.), suntem Guvern interimar și nu mai avem această posibilitate de a iniția și a trimite către Parlament proiecte de lege. Acum o  săptămână nu era gata. Am vrut să fie totul în ordine. Este un obiectiv asumat de către noi. Această lege a salarizării va fi lăsată pe masa viitorului guvern.”

Ministrul Plumb a explicat care ar fi impactul bugetar al creșterilor salariale: „Noi am estimat un efort bugetar știind foarte bine că există un spațiu fiscal, impactul bugetar este undeva între 0,2 si 0,3%. Important este că există un spațiu fiscal care să poată să acopere această majorare a salariilor.”

Referitor la faptul că sunt voci care susțin că majorarea salarială este un „cartof fierbinte” pasat guvernului care succede, ministrul Muncii a răspuns: „Nu este absolut deloc, decât o măsură normală firească, dacă ne uităm pe tabloul de bord al indicatorilor macroeconomici, toți sunt în creștere, o creștere prognozată de CE de 4,1. Prin măsurile luate până acum ar trebui să fie poate un pic mai mari, asta în măsura în care va administra prin politicile publice pe care le face noul guvern. Nu știu ce va face domnul președinte Klaus Iohannis, este dreptul lui să ia o decizie. Aș vrea să reiterez faptul că această lege a fost adoptată astăzi în unanimitate de Parlament, existând o singură abținere. Știm că există spațiu fiscal pentru că doar lucrăm la legea bugetului pe 2016 din punct de vedere tehnic. La sfârșitul acestei săptămâni vom finaliza legea bugetului de stat. Așa cum a zis domnul ministru interimar domnul Sorin Cîmpeanu, de această problemă ne-am ocupat în această săptămână.”

Privitor la existența unui decalaj între salarii mici și mari, Rovana Plumb a explicat: „Având în vedere că avem două sectoare cheie ale societății, educația și sănătatea pentru care s-a prevăzut o creștere salarială de 25%, toate aceste majorări sunt posibile și sunt foarte clare. Acele suprapuneri de clasă despre care s-a mai vorbit au rezultat ca urmare a creșterii salariului minim pe economie. Din legea salarizării pe care noi am gândit-o și ne-am consultat cu partenerii sociali, tocmai aceste diferențe salariale prin suprapunerea claselor erau eliminate.”

Ministrul Muncii a făcut câteva precizări referitoare la noul guvern tehnocrat care se cristalizează: „Atunci când apare un guvern format din persoane independente care nu au apartenență politică este foarte greu de prevăzut modul în care pot gestiona și elabora politici publice. Eu nu am văzut până acum decât în situații de criză un astfel de guvern. Pe vremea premierului Isărescu, doar premierul a fost independent și miniștrii au fost politici. Eu nu am văzut deocamdată nicio prezentare a unui program pentru această perioadă scurtă de 1 an de zile. Toate politice publice au fost fundamentate în consultare cu tot ceea ce înseamnă mediu de afaceri și parteneri sociali. Deocamdată nu știm ce vor să facă.”

Despre creșterea pensiilor cu 5%: „Nu ar exista niciun argument care să poată să conducă la a nu lua masura aceasta de majorare a pensiilor în anul 2016. Noi am prevăzut în bugetul pentru 2016 această majorare. Nu există niciun temei, o justificare care ar putea apărea astfel încât să nu se facă această majorare. (…) Voința Parlamentului e supremă”, a mai explicat Rovana Plumb.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email