Klaus Iohannis, decizie la Cotroceni, privind legea prin care șeful IGPR are rang de secretar de stat și e numit de premier

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (1) al Art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, care prevede că Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a premierului, potrivit Agerpres.

În data de 25 februarie, deputații au respins cererea de reexaminare formulată în iunie 2014 de fostul președinte Traian Băsescu, adoptând legea în forma inițială, care prevede că IGPR este condus de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor.

În calitate de primă cameră sesizată, și Senatul a respins cererea președintelui Traian Băsescu de reexaminare a proiectului de lege, în 15 decembrie 2014.

Fostul președinte Traian Băsescu a solicitat respingerea acestui act normativ pe motiv că acordarea rangului de secretar de stat șefului IGPR nu este întemeiată, iar prin numirea acestuia de către premier se creează disfuncționalități de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.

De asemenea, fostul președinte Băsescu arăta și că IGPR, ca structură funcțională specializată, este condus de un inspector general, punctând că este oportun ca această funcție să fie exercitată de către un polițist, definit ca funcționar public civil, ce a dobândit această calitate în condițiile legii.

Fostul șef al statului indica faptul că respectiva lege “conduce la constatarea că scopul urmărit de către inițiatorii săi este de politizare a acestui serviciu public, în contradicție cu principiile prevăzute în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române”.

Președintele Băsescu afirma, de asemenea, că acordarea rangului de secretar de stat inspectorului general al IGPR nu este întemeiată.

“Numirea inspectorului general al IGPR în Colegiul Ministerului, cu drepturi depline, va genera paralelisme funcționale, putându-se crea disfuncții prin opiniile separate ale celor doi în actul de comandă și control executiv, conceput a fi unitar prin Strategia de ordine publică și reglementările de funcționare ale Ministerului”, sublinia fostul șef al statului.

El aprecia și că prin numirea de către prim-ministru a inspectorului general al IGPR cu rang de secretar de stat sunt create și disfuncționalități de ordin ierarhic ale actului unitar de comandă la nivelul structurilor ce compun ordinea publică.

De asemenea, în cererea de reexaminare se motiva și nerespectarea actelor legislative care impuneau Guvernului solicitarea unui aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretele privind promulgarea Legii pentru completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții “C.N.I”-SA.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email