Informații-cheie despre intervenția de la Club Colectiv. Cine rupe tăcerea

Reacția sa vine după ce un supraviețuitor a spus că forțele de intervenție nu s-au mobilizat deloc așa cum ar fi trebuit.

Totul înregistrat de STS

“Toate informațiile despre momentul în care s-a primit apelul la 112, până în momentul în care au ajuns primii salvatori, dar și discuțiile ulterioare sunt înregistrate în sistemul securizat al Serviciului de Telecomunicații Speciale și nimeni nu mai poate interveni asupra lor (dacă cineva ar avea această suspiciune acum).

La cât timp au venit ambulanțele

Se spune că mașinile de pompieri și ambulanțele ar fi ajuns la 15, 20 sau chiar 30 de minute de la izbucnirea incendiului. Datele înregistrate arată însă altceva. 11 minute au trecut de când a fost primit primul apel de urgență în dispecerat și până au sosit primele mașini – trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, un echipaj de prim-ajutor și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime.

La sosirea la locul intervenției, la ora 22.43 șeful intervenției a constatat că poarta de pe Strada Tăbăcarilor este închisă. El știa locul și astfel, în doar 20 de secunde, a mers la cealaltă intrare, unde a început intervenția. De îndată, a solicitat sprijin pentru încă trei echipaje de prim ajutor și alte trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Tot atunci încep să sosească și primele echipaje (cu medici și asistente) de la Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. La mai puțin de 5 minute de când au sosit, pompierii au stins incendiul. Permiteți-mi să mă îndoiesc de afirmațiile conform cărora pompierii nu ar fi avut echipamente de respirat. Nimeni nu pleacă la intervenție fără echipamentul complet. De altfel în fotografiile surprinse de toate televiziunile la fața locului se vede clar că pompierii de la fața locului au butelii în spate. Chiar și cele mai vechi sunt capabile să asigure prima reacție în astfel de cazuri.

Ca să fie cât mai clar, recapitulez: în doar 11 minute, de la primirea apelului erau la fața locului 6 mașini de la ISU București-Ilfov. Lor li se adaugă trei echipaje de la Serviciului de Ambulanță București Ilfov. În intervalul 22.32 și 23.00, la fața locului erau 21 ambulanțe SABIF și SMURD. În cursul nopții au ajuns la club 14 autospeciale de stingere, 32 de ambulante SMURD, 28 de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. În mai puțin de o oră și jumătate, 139 de persoane erau deja în spitale.

La acest caz au fost trimise chiar și două unități de primiri urgențe mobile. Nu a fost nevoie de utilizarea lor, deoarece pacienții au fost transportați imediat la spitale. A aștepta montarea lor nu ar fi făcut decât să întârzie acordarea ajutorului pentru victime. În privința așa-zisei confuzii a pompierilor de la centrul de comandă mobil, aceasta nu are nici o legătură cu eforturile de salvare. Ceea ce făceau ei era să stabilească legătura pentru comunicații. Cei care se ocupă de acest lucru sunt ingineri în tehnologia informației și nu aveau cum să intervină la caz. Insinuarea că ar fi stat degeaba este complet nefondată.

Acuzații nefondate

Meseria pe care o fac pompierii nu este una ușoară. Nu știu câți oameni s-ar arunca de bună voie în flăcări pentru a-și salva semenii. Pompierii sunt aceia dintre noi care pleacă în misiune cu gândul că ar putea fi ultima. Este ușor să arunci cu vorbe și acuzații, de aceea nu pătați cu vorbe aruncate la mânie o meserie nobilă, dedicată semenilor”, a transmis Valentin Popescu pentru DC News.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email