Holzindustrie Schweighofer aduce precizări în cazul PEFC Austria

Potrivit jurnaliștilor de la România Curată , PEFC, cel care a (re)acordat în iunie 2015 firmei Holzindustrie Schweighofer, printr-o firmă împuternicită, un certificat “Custody of Chain – CoC”, cere, astfel, Holzforschung Austria să verifice conformarea Schweighofer cu certificatul emis, arată Asociația Neuer Weg. PEFC este o certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate. Compania s-a folosit de această certificare pentru a se apăra după ce controlul Ministerului Mediului a găsit numeroase nereguli la fabricile din România. Motivul care stă la baza acestei plângeri îl reprezintă cele relatate recent în presa cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, cât și la firmele unor furnizori de lemn. Raportul controlului, ce a durat nu mai puțin de 5 săptămâni a fost depus recent de către minister la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece au apărut o serie de suspiciuni privind legalitatea provenienței lemnului, a avizelor de transport și a datelor înscrise în sistemul SUMAL. Una dintre cerințele de bază pentru obținerea unui certificat PEFC CoC îl constituie tocmai refuzul categoric al lemnului tăiat ilegal. PEFC Austria a anunțat că va face publică atât reclamația adresată celor de la Holzforschung Austria (‘Cercetarea lemnului Austria‘), cât și răspunsul acestei firme.
Într-un mail adresat joi PEFC Austria de către Neuer Weg se atrage atenția asupra faptului că Holzforschung Austria se află de mai mulți ani în relații economice cu Schweighofer, ceea ce pune sub semnul întrebării obiectivitatea și imparțialitatea certificatorului, arată romaniacurata.ro. Reclamatia PEFC vine și în contextul în care chiar și presa economică și televiziunea publică din Austria au relatat despre suspiciunile de ilegalitate în activitatea Schweighofer în România, respectiv sesizarea Parchetului de către Ministerul Mediului. Conform Asociației Neuer Weg, toate acestea arată cum, treptat, imaginea companiei în Austria se apropie tot mai mult de imaginea negativă din România. Or, asta înseamnă nu doar antipatia publicului general, ci, mai cu seamă, un risc crescând pentru Schweighofer de a-și pierde tot mai multi clienți (și aliați) de pe piețele germane și austriece, concluzionează asociația.

Referitor la informația publicată în data de 7 august, poziția oficială a firmei Holzindustrie Schweighofer vis-a-vis de acest subiect este următoarea:

PEFC Austria a trimis o sesizare către biroul de certificare (Holzforschung Austria). Suntem încrezători că verificările vor avea rezultate pozitive întrucât firma noastră respectă standardele PEFC™. De altfel, recent, fabricile noastre de cherestea din România au fost verificate foarte amănunțit referitor la respectarea standardelor PEFC™ și a legislației în vigoare. Acest audit a fost efectuat în urma campaniei media negative desfășurată împotriva firmei noastre și nicio acuzație nu s-a dovedit a fi adevărată. Prin urmare, așteptăm cu încredere evoluția ulterioară a situației și suntem optimiști că, la încheierea tuturor investigațiilor, angajamentul nostru față de activitățile de prelucrare sustenabilă a lemnului în România va fi reconfirmat. De îndată ce ne vor fi comunicate informații factuale despre fondul acestei sesizări vom putea comenta în detaliu pe marginea lor.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email