Flagrant pentru identificarea autorului unei înșelăciuni prin metoda „accidentul”

Mai mult, în urma măsurilor operative întreprinse de poliţişti, a datelor şi informaţiilor obţinute, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a unei persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte pe raza judeţului Suceava, un bărbat în vârstă de 34 de ani fiind arestat pentru 30 de zile pentru săvârşirea unor fapte de înşelăciune prin metoda „accidentul”.

La data de 07 octombrie, la ora 12.00, o femeie de 53 ani, din municipiul Fălticeni, a sesizat prin 112 faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune prin metoda „accidentul”. Imediat, poliţiştii au dispus măsuri operative specifice, ţinând totodată în mod permanent legătura cu victima. Aceasta a precizat că în dimineața zilei respective, la ora 09.00 a fost contactată telefonic de către un bărbat care i-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier cu victime, solicitând suma de 3 mii de euro pentru despăgubirea victimelor. Femeia a mai precizat că a dat unui bărbat suma de 4.700 lei și că mai urmează să dea diferența până la 3 mii de euro.

La nivelul Poliţiei municipiului Fălticeni s-a constituit o echipă operativă, în vederea realizării flagrantului. Pentru această operațiune s-a menținut legătura telefonică cu persoana vătămată, care a prezentat semnalmentele persoanei căreia i-a dat banii.

Au fost dispuse măsuri de monitorizare a zonei de întâlnire şi de blocare a traseelor care fac accesul către aceasta, peste 25 de poliţişti în ţinută civilă participând la realizarea flagrantului. Partea vătămată s-a deplasat în parcul „Prefecturii” din municipiul Fălticeni, unde s-a întâlnit cu un bărbat care corespundea semnalmentelor indicate. Imediat, poliţiştii au intervenit, persoana fiind condusă la sediul subunităţii, unde a fost identificat ca fiind un bărbat de 34 ani, din comuna Adâncata.

Cu ocazia cercetărilor s-a stabilit că în dimineața zilei de 07 octombrie, partea vătămată a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat, care i-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier cu victime, cărora pentru a nu da curs procedurilor judiciare, trebuie să li se achite suma de 3 mii de euro, bani pe care urmează să-i înmâneze unui avocat.

La scurt timp după convorbirea telefonică, la locuința persoanei vătămate s-a prezentat respectivul, care a primit suma de 1.700 lei, iar cei doi s-au înțeles să se întâlnească în parc, pentru plata diferenței de bani. Conform înțelegerii, partea vătămată s-a prezentat la locul de întâlnire și i-a înmânat bărbatului suma de 4 mii de lei. S-au despărțit cu înțelegerea de a se reîntâlni pentru achitarea diferenței de bani, până la concurența sumei de 3 mii de euro. Pe traseul spre domiciliu, persoana vătămată și-a dat seama că este ceva în neregulă, astfel că și-a apelat fiul. În urma discuțiilor cu acesta, după ce s-a convins de faptul că a fost înșelată, a apelat 112, solicitând efectuarea de cercetări.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. Astfel, s-a luat măsura reținerii pe bază de ordonanță pentru 24 ore, bărbatul de 34 de ani fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Miercuri, 08 octombrie, suspectul reținut pe bază de ordonanță pentru săvârşirea infracţiunii de înșelăciune a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, cu propunere de arestare preventivă. În baza propunerii formulate și a probatoriului administrat s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, după care inculpatul a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, propunere însuşită, fiind emis mandatul de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile. În baza mandatului, inculpatul a fost reintrodus în arestul I.P.J. Suceava.

Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 5.700 lei, prejudiciu recuperat integral şi restituit. Totodată, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor, dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor. Totuşi, în continuare există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor. Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiut faptul că în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

De asemenea, solicităm cetăţenilor să informeze poliţia de îndată în cazul unor astfel de situaţii, astfel încât să se poată dispune măsuri operative care să conducă la identificarea infractorilor şi la recuperarea prejudiciilor.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email