Cine candidează la alegerile locale din 2016?

Nu doar un județ este afectat de această problemă. Mai toate regiunile țării se găsesc în situația în care au la conducere aleși care au dosare pe rolul instanțelor de judecată.

1. George Scripcaru – primar Brașov, abuz în serviciu, corupție și Aristotel Căncescu – președinte CJ Brașov, abuz în serviciu. În momentul fuziunii cu PDL, la nivelul județului Brașov părea că se va contura un fief galben – albastru. PNL avea președintele de CJ, iar PDL avea primarul municipiului Brașov. Toate lucrurile păreau în regulă și nimic nu părea că va sta în calea PNL în a-și revendica județul Brașov la localele din 2016. Însă, cei doi capi ai județului au picat pe rând. Mai întâi Aristotel Căncescu, mai apoi George Scripcaru. Pentru PDL este cea mai mare lovitură, deoarece, în acest fel, rămân fără un primar reședință de județ important. Fieful liberal de la Brașov se transformă într-un coșmar, iar liderii partidului vor trebui să găsească înlocuitori pe măsura celor doi cu probleme pentru a putea face față PSD-ului.

Dacă în privința primăriei lucrurile sunt mai dificile, deoarece trebuie găsită persoana agreată de toată lumea, pentru Consiliul Județean cei din PNL ar trebui să fie mulțumiți că a trecut noua lege a alegerilor locale, prin care președintele e ales indirect. Chiar și așa, Căncescu ar fi putut avea un rol esențial în viitoarele alegeri locale pentru PNL. Dacă va reuși să treacă peste problemele cu justiția, el ar putea să reprezinte un element cheie pentru un eventual succes.

2. Mircea Moloț – președinte CJ Hunedoara, abuz în serviciu, corupție. Continuând cu exemplele din tabăra liberală, PNL a pierdut o piesă grea în Hunedoara. Mircea Moloț era cel pe care liberalii se bazau că îi va menține la putere în județ. Influența sa era una destul de mare la centru, iar în plan local reprezenta o piesă bază pentru un eventual succes al liberalilor. Avantajul liberalilor este că primarul Devei, Petru Mărginean a trecut de partea lor. Așadar, se pot reorinta către alți lideri dacă va fi nevoie.

3. Mircea Cosma – președinte CJ Prahova, abuz în serviciu, corupție. Prahova este și, cel mai probabil, va rămâne un fief al PSD. Chiar și cu problemele pe care le are Mircea Cosma, la Prahova se pot găsi resurse pentru ca PSD să își continue tradiția politică în acest județ. De asemenea, ei au și spațiul și timpul necesare pentru a se putea reorganiza. PDL, condus de Roberta Anastase, nu mai are aceeași putere din urmă cu câțiva ani, în vreme ce PNL Prahova l-a pierdut pe Mircea Roșca, președintele organizației (el fiind implicat într-un dosar penal). Așadar, PSD poate să stea fără griji din această perspectivă.

4. Romeo Stavarache – primar Bacău, mită, abuz în serviciu. Deja la Bacău se caută un înlocuitor pentru Romeo Stavarache. În timpul vizitei în județ a liderilor PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga i-au mulțumit acestuia pentru activitatea desfășurată. Adică, pe scurt, mulțumim, dar pa. La Bacău au un mare avantaj deoarece Viorel Hrebenciuc este ieșit din schemă, iar PSD nu trece printr-o situație foarte bună. De asemenea, Dragoș Benea, șeful de CJ, nu stă nici el foarte bine în privința dosarelor.

5. Tudor Pendiuc – primar Pitești, luare de mită și Constantin Nicolescu – președinte CJ Argeș, condamnat definitiv, corupție. Cei doi care „au speriat” Argeșul nu își mai găsesc astăzi loc în politica românească. PSD este într-un plin proces de reorganizare la Argeș, iar lucrurile nu par foarte îmbucurătoare. Președintele CJ Argeș Florin Tecău a fost o primă variantă pe care PSD a încercat-o la conducerea organizației din Argeș, însă mesajele „amoroase” și unele probleme cu justiția l-au făcut să renunțe la statutul de președinte interimar. Cel care vrea să preia organizația și probabil va încerca o candidatură este deputatul Cătălin Rădulescu. Totuși, nici deputatul Rădulescu nu este curat. El se află însăsub control judiciar, după ce, în urmă cu trei ani, a fost trimis în judecată pentru dare de mită, iar una dintre măsurile ce i-au fost impuse din acel moment se referă la interdicţia de a părăsi ţara.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email