Câți aleși locali mai sunt eligibili pentru 2016?

Nu doar un județ este afectat de această problemă. Mai toate regiunile țării se găsesc în situația în care au la conducere aleși care au dosare pe rolul instanțelor de judecată.
1. Ion Prioteasa – președinte CJ Dolj, abuz în serviciu, corupție. Despre președintele CJ Dolj nu prea s-a mai auzit mare lucru în ultima perioadă. Acesta se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. În perioada 2001-2008 a fost preşedinte executiv al PSD Dolj. Din anul 2010 şi până în luna aprilie 2014, când a avut loc Congresul PSD, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al partidului, filiala Dolj. La Congresul PSD a candidat pentru un mandat la nivel naţional, de vicepreşedinte al PSD, însă nu a obţinut suficiente voturi. La scurt timp, Prioteasa a demisionat din funcţia de preşedinte al filialei Dolj a PSD. Ion Prioteasa a fost mâna dreaptă a lui Mircea Geoană. Preşedintele CJ Dolj a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Anchetatorii au precizat că şeful CJ Dolj, dar şi şapte funcţionari publici au aprobat şi avizat plăţi nejustificate solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea cadrului legal, susţinând astfel interesele societăţilor „protejate“ în detrimentul obiectivelor publice. Prioteasa este trecut la acest moment pe tușă. Acesta nu a fost unul dintre susținătorii lui Victor Ponta și a conducerii actuale a PSD. Cu Mircea Geoană plecat din partid cu problemele din justiție, Prioteasa nu mai reprezintă o variantă pentru PSD la CJ Dolj. Oricum acest lucru era știut încă din momentul părăsirii partidului de către Geoană.

2. Florin Țurcanu – președinte CJ Botoșani, condamnat pentru abuz în serviciu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean dar şi al filialei botoşănene a PNL s-a retras, definitiv, spune acesta din viaţa politică şi publică. Acesta a renunţat la toate funcţiile pe care le deţine în partid. Aceste decizii au fost luate după ce a fost condamnat cu suspendare şi suspendat de prefect din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Țurcanu era, pe zona Moldovei, unul dintre liderii influenți ai PNL. De asemenea, partidul ar fi trebuit să intre, conform planurilor făcute de Țurcanu, pe mâna fratelui său, Mihai Țurcanu, cel pe care l-a impus pe lista de europarlamentari. De altfel, Mihai Țurcanu a și ajuns în Parlamentul European în locul lui Eduard Hellvig. La acest moment, președinte la PNL Botoșani este senatorul Viorel Grigoraș, potrivit presei locale. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu PNL la Botoșani, atâta timp cât acest județ a fost un fief PSD.

3. Constantin Boșcodeală – primar Buzău, abuz în serviciu, incompatibilitate. In iulie 2013, primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, fiind acuzat, printre altele, ca ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociatiei Sportive Fotbal Club Gloria Buzau. Boscodeala a fost condamnat, in 10 februarie, in prima instanta, la cinci ani de inchisoare. În acest moment, PSD Buzău se află într-un stand by, așteptând să vină toamna pentru a vedea care e sentința finală în cazul liderului partidului. De altfel și Constantin Boscodeala așteaptă cu sufletul la gură toamna. Acesta spunea ca, daca isi va rezolva problema cu justitia, nu ii va sta „nimeni in cale” la alegerile pentru functia de sef al filialei, programate in toamna, dar cu siguranța și pentru un nou mandat. Totuși, dacă vor fi probleme de parcurs, iar lucrurile nu vor ieși cum își doresc pesediștii, aceștia vor trebui să se reorienteze. Iar aici ar fi mai multe variante. Una dintre ele este chiar secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Norocul PSD este că la Buzău PNL este destructurat și nu prea reușește să mai pună probleme. Cu Cristi Bîgiu plecat din partid și George Scutaru ieșit din viața publică, PNL Buzău este un partid de pluton.

4. Cristinel Bîgiu – președinte CJ Buzău, prins în flagrant, luare de mită. Pentru președintele suspendat al CJ Buzău legăturile cu politica par a se fi terminat. Trecerea sa la PSD nu i-a adus decât belele. Dosarul instrumentat pe numele său, suspendarea din funcția de președinte al CJ l-au transformat din lider puternic la nivel local, într-un simplu om politic aflat la final de carieră. Probabil că dacă totul mergea cum trebuie ar fi avut șanse la un nou mandat de președinte al CJ. Prin plecarea sa din PNL, acesta a lăsat un gol uriaș, greu de remontat de către liberalii buzoieni, care se află acum la mâna pedeliștilor din județ. La PNL Buzău nu mai există o persoană cu influența lui Bîgiu sau Scutaru care să se bată cu liderii PDL pentru influență. Dacă pentru PNL a fost o pierdere majoră, în cazul PSD lucrurile merg mai departe fără probleme. PSD are resursele necesare pentru a găsi un om potrivit pentru funcția de președinte al CJ Buzău.

5. Sorin Frunzăverde – președinte CJ Caras Severin, abuz în serviciu. Eminența cenușie a vechiului PDL, omul care a stat la baza trecerii atât a PDL, cât și a PNL la PPE, Sorin Frunzăverde se vede în fața unei situații imposibile. Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care se află sub control judiciar pentru infracţiuni asimilate faptelor de corupţie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, în acelaşi dosar fiind cercetat şi fostul vicepreşedinte al instituţiei Ionesie Ghiorghioni. Frunzăverde este acuzat de „săvârşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, arată procurorii. Pierderea lui Sorin Frunzăverde reprezintă pentru PNL o lovitură puternică, atât la nivel de strategie, cât și la nivel local și al influenței în zona de sud-vest a României.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email