Tezaure monetare cu valoare istorică din colecția BNR, pe timbrele românești

Prin valoarea simbolică şi culturală pe care a dobândit-o de-a lungul timpului, moneda și-a depăşit cu mult funcţia de mijloc de schimb şi de tezaurizare avută iniţial, fiind unul dintre simbolurile suveranității unui stat, alături de steag, stemă, imn și timbru.

Cea mai recentă emisiune filatelică ilustrează pe timbrele românești patru dintre monedele de colecție aflate în patrimoniul Băncii Naționale a României. Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei este reprezentat kosonul, singura monedă dacică de aur cunoscută până în prezent. Marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 lei prezintă unul dintre tezaurele alcătuite din drahme histriene, descoperite pe teritoriul Dobrogei și păstrate în colecția numismatică a Băncii Naționale a României. Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează talerul, strămoșul leului românesc. Ducatul venețian, regăsit în colecția numismatică a Băncii Naționale a României într-un tezaur aparținând secolelor XVII – XVIII, este reprodus pe marca poștală cu valoarea nominală de 14,50 lei.

Cele 4 valori ale emisiunii sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 6 timbre + 6 viniete și 2 tabs-uri și blocul de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 321 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii, având elemente grafice în folio aur și plicul „prima zi” al emisiunii cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 321.

Începând cu ziua de vineri, 24 octombrie, emisiunea de mărci poştale Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

cop Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email