Testul partidelor politice din România: alegerea candidaților pentru anul viitor

Având în vedere ultimele evenimente cu privire la primari sau președinți de Consilii Județene și problemele lor cu legea, pentru partidele mari acest proces s-ar putea dovedi extrem de anevoios. Pe lângă criteriile ce țin de notorietate, încredere și influență în comunitatea din care face parte, pe lista partidelor va trebui să se mai regăsească și criteriul numit justiție.

La ora actuală, partidele mari – PSD și PNL – au probleme cu efectivul, deoarece niciunul dintre cele două partide nu lucrează în „efectiv complet”. Cei mai mulți primari cu probleme sunt cei din partea PSD, însă nici PNL nu se lasă mai prejos. Localități cheie din România pentru partidele politice au primarul fie suspendat, fie închis sau în arest la domiciliu, ceea ce face pentru cele două partide ca misiunea în aceste localități să fie una titanică pentru a găsi un înlocuitor.

Spre exemplu avem Bacăul, unde primarul Stavarache din partea PNL nu va mai putea candida la dosarele pe numele său, la Sectorul 1 din nou PNL a rămas fără candidat, iar la Iași și Constanța, PSD se confruntă cu mari probleme. Așadar, mulți dintre cei care ar putea ocupa aceste funcții sunt luați săptămânal de către DNA.

Marele noroc al celor două partide mari este acela că nu trebuie să își mai facă griji pentru funcția de președinte de Consiliu Județean. Dacă era să se mai aleagă direct șeful CJ, atunci existau mari probleme în țară.

Partidele politice urmăresc, atunci când desemnează un candidat, criterii precum notorietatea, imaginea publică, dar și rolul pe care îl poate avea în cadrul comunității acel personaj. De această dată, criteriul de urmărit pentru partide, probabil și cel fundamental în alegerea unor candidați, este cel legat de cât de curat este juridic sau din punct de vedere al imaginii publice este acea persoană.

Criteriile de integritate există de foarte mult timp pe scena politică, însă partidele nu prea au reușit să le aplice, dovadă fiind problemele pe care edilii sau președinții de CJ-uri le-au avut din 2012 și până în prezent.

Nu le va fi ușor nici celor din partidele nou înființate. Deși propun oameni noi, oameni despre care mai nimeni nu a auzit, acestea trebuie să fie foarte atente pe cine aleg. Persoana aleasă poate să influențeze întărirea acestor formațiuni la nivel local. Dacă încep cu o „gafă” viața politică, le va fi extrem de greu să se redreseze.

Deși spațiul public este ocupat aproape în totalitate de subiectele legate de guvernare, în plan local lucrurile nu sunt deloc simple și clare. Bătălia internă din noul PNL, ruptura creată în PSD, toate acestea fac ca partidele mari ale României să fie împărțite între centru și teritoriu. Dacă vor reuși să treacă acest test se va vedea la anul.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email