Ștefan Petrescu, a urcat la cer!

La Revolutia din 89, el s-a aflat in centrul evenimentelor din orasele in care romanii au iesit in strada: Timisoara, Sibiu si Bucuresti, ca fotoreporter cu acreditare internationala. Stefan Petrescu a primit titlul de „Cetatean de onoare al judetului Suceava” in 2013. De asemenea, Universitatea „Ştefan cel Mare” i-a conferit Medalia de aur pentru activitatea sa de „ambasador” al Bucovinei. Artistul a imbinat cele doua mari pasiuni ale sale, arta fotografiei si pilotajul, pentru a realiza doua albume inedite, cu perspective aeriene ale Romaniei si Bucovinei.

Stefan Petrescu avea cel putin cate o poveste despre fiecare tara din lume si fotografii care au ramas marturie cu privire la intrevederile cu oamenii importanti pe care i-a intalnit cu diferite ocazii, in general datorita meseriei. Pilot, jurnalist si sportiv, Stefan Petrescu a facut primele poze din viata sa in anii tineretii, cand era campion la schi si a plecat intr-o excursie la munte alaturi de colegi. Dupa absolvirea studiilor universitare a lucrat la oficiile nationale de turism de la Suceava si Vatra Dornei, ca mai apoi sa ajunga fotoreporter pentru revista „Vanatorul si Pescarul“. De la Viena a plecat in Germania, unde a fost promovat jurnalist si a realizat fotografii documentare care au promovat economia nemteasca la diferite manifestari internationale. In toti cei 37 de ani petrecuti pe meleaguri straine a pomenit numele Romaniei ori de cate ori a avut ocazia, prezentand-o intr-o lumina pozitiva. „Am incercat prin fotografiile mele sa ilustrez o tara frumoasa si un popor harnic“, recunostea acest lucru, intr-un interviu acordat jurnalistilor de cultura fotograful Petrescu.

Si-a umplut tolba cu imagini din Asia, Japonia, Africa de Sud si toata Europa, a fost si reporter de razboi in Nigeria, Kurdistan, Liban sau Israel. In Iran s-a lovit la spate si a fost operat in Germania. S-a intors in tara sprijinit intr-un baston, dar a participat ca fotoreporter la Revolutie. A realizat si un album foto in primele trei saptamani de revolte, pe care l-a tiparit in germana. A fost consilier al Aeroclubului Roman si a facut eforturi pentru a modifica reglementarile aeronautice. A elaborat legea de pilotat aparate ultrausoare si a realizat un regulament pentru obtinerea brevetului de pilot privat.

La 17 ani a inceput sa faca planorism la Suceava, insa pana la 62 de ani nu a mai zburat. La 64 de ani si-a luat brevetul de pilot pentru deltaplan, si-a cumparat unul si a realizat atunci primul album din zbor, „Romania, o perspectiva aeriana“. A fost intotdeauna indragostit de meseria lui. Nu a avut copii, dar a «crescut» copiii altora. A sprijinit financiar trei studenti suceveni, la Cinematografie, Istorie si Drept, la Cluj, pentru ca parintii lor nu-si permiteau.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email