Șeful ANI aduce noi precizări despre dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis. Ce spune despre averea lui Ponta și ce măsură controversată le pregătește românilor

Horia-Georgescu

Întrebat cum vede evoluția dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, Horia Georgescu a explicată că mai sunt încă 114 cauze asemnătoare.

”Deocamdata sunt pe rol mai multe cauze la CCR, aceasta urmand sa decida pe 16 decembrie daca articolul in cauza e sau nu constitutional. Orice decizie va fi general obligatorie pentru toata lumea. Mai departe ICCJ va stabili cursul judecatii si vom vedea la final ce verdict se va da. Avem incredere totala in ICCJ si CCR. Depersonalizand speta, sunt 114 cauze aflate in diverse stadii de judecata, niciuna nu are o decizie irevocabila a ICCJ. Ceea ce ar trebui urmarit este jurisprudenta unitara. Acum jurisprudenta este neunitara la nivelul Curtilor de Apel.

ICCJ va transa speta si va da o decizie care, cu siguranta, va fi respectata in toate celelalte cazuri.Aceasta prima decizie va crea o jurisprudenta unitara.

Acest tip de incompatibilitate a generat o dezbatere vie in societatea romaneasca. Problema a ajuns pana la Comisia Europeana, au fost discutii si in perioada urmatoare vom vedea rezultatul”, a punctat Horia Georgescu.

Despre care ar fi zonele de imbunatatire, șeful ANI a precizat că sunt două aspecte la care lucrează în acest moment.

”Primul aspect este cel al recuperarii prejudiciilor din conflicte de interese. Dureaza foarte mult si nu este eficient. Al doilea aspect priveste depunerea declaratiilor de avere si interese. Noi am finalizat un proiect prin care sunt disponibile formulare electronice, dar acesta trebuie implementat printr-o piesa legislativa.

Si, de ce nu?, o analiza profunda la nivelul intregii societati pentru implementarea unui sistem de declarare a averii pentru toti cetatenii Romaniei, un sistem simplificat desigur fata de cel pentru functionarii publici.

Pana cand nu vom avea un moment zero de evidenta a tuturor cetatenilor privind averea va fi foarte dificil sa vorbim de un sistem eficient de confiscare a averii sau a prejudiciilor provocate de fapte de coruptie”, a punctat șeful ANI.

Legată de o reacție dură a societății românești despre o astfel de inițiativă ca românii să completeze declarații de avere, Georgescu a precizat că ”trebuie mai intai o dezbatere ampla la nivelul societatii romanesti si gasite acele solutii in care cetatenii sa simta incredere ca declaratiile lor de avere sunt confidentiale, ca nu sunt folosite in alt scop si doar in acele situatii care necesita verificarea se actioneaza.

Noi ne blocam cand trebuie sa verificam persoanele private asupra carora nu avem competenta si cercul se inchide. Este regretabil sa vedem persoane fara venituri si care conduc masini foarte scumpe sau detin proprietati impresionante.”

Cu privire la sesizarea lui Ludovic Orban referitoare la probleme în completarea declarației de avere a premierului Ponta, președintele Agenției de Integritate a precizat următoarele: ”Sesizarea isi urmeaza cursul si este tratata la fel ca orice alta sesizare adresata ANI. Nu cu mult timp in urma, dl Ponta a fost verificat in privinta averii, nefiind identificate probleme la acel moment.”

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email