PNL, reuniune pentru modificarea statutului. Ce prevede decalogul de integritate

Liderii PNL vor modifica statutul partidului, care prevede schimbarea conducerii bicefale a filialelor liberale din teritoriu cu un singur președinte, anume cel care va reprezenta partidul în alegerile pentru primăria din localitatea respectivă. În aceste condiții, doar filialele județene vor mai avea co-președinți.
O altă temă a liberalilor este cea referitoare la procesul de fuziune, fapt ce va duce la organizarea unui congres, cel mai târziu în primăvara lui 2016, unde se va alege doar un singur președinte.
Se va discuta despre unificarea funcțiilor de secretari generali, deținute în prezent de Marian Petrache și Gheorghe Flutur, sub conducerea lui Ilie Bolojan. De asemenea, se va discuta despre unificarea conducerii organizației PNL București, pentru șefia acestei filiale fiind propus prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu.
Problema alegerilor locale va fi un alt subiect pe ordinea de zi a Consiliului Național, mai ales că în teritoriu nu toate lucrurile sunt clare în acest moment.

Potrivit decalogului care va fi adoptat prin hotărâre de Consiliul Național, nu pot candida la alegeri cei care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni de luare sau dare de mită, iar pentru celelalte fapte de corupție, precum traficul de influență sau abuzul în serviciu, criteriile se aplică în cazul trimiterii în judecată.

Candidații PNL la scrutinele de anul viitor nu trebuie să fi fost membri sau colaboratori ai securității, să nu fi fost dovediți ofițeri acoperiți și să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

Alte criterii prevăd că aceștia nu trebuie să-și fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidați pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni, să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soțul/ soția, rude sau afini de gradul I, să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituții din subordinea acesteia, să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declarația de avere sau de interese.

De asemenea, candidații nu trebuie să se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese, trebuie să nu fi avut declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, să nu înregistreze datorii la bugetul local mai vechi de un an, în calitate de persoane fizice, să nu fi fost dovediți prin hotărâri judecătorești definitive că au obținut diplome sau alte titluri prin plagiat.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email