PNL propune doi foști membri PDL pentru funcția de ministru al Educației

Radu Zlati este deputat PNL de Cluj, cu aproape treizeci de ani de experiență în domeniul Educației, lucrând ca profesor. Deși încă n-a ajuns ministru al Educației, Zlati a propus suspendarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, până în 2018, motivând că aceste examene „nu evaluează în mod pertinent cunoștințele și mai ales priceperile și deprinderile elevilor absolvenți, propun Ministerului Educației, Parlamentului României, societății civile, cadrelor didactice, părinților și elevilor o măsură radicală dar, consider eu, necesară – și anume desființarea examenelor naționale la sfârșit de ciclu școlar (clasa a VIII-a, respectiv clasa a XII-a)”. Propunerea lui Zlati a stârnit controverse, iar opinia publică a criticat o astfel de măsură.

Deputatul PNL a mai ieșit în evidență și atunci când a venit vorba de pensiile pentru parlamentari. Potrivit Cristinei Pocora, Radu Zlati nu și-a retras semnătura de pe proiectul de lege care prevedea pensiile speciale pentru parlamentari.

Pe de altă parte, nici nu era posibil ca un deputat să nu critice activitatea justiției împotriva corupției. Radu Zlati l-a atacat pe procurorul general Tiberiu Nițu, acuzându-l că este aservit politic. Consiliul Superior al Magistraturii a verificat declarațiile deputatului și a ajuns la concluzia că acestea au adus atingerea independenței justiției.

Deși are o experiență vastă în domeniul educației, Radu Zlati a precizat pentru PSnews.ro că va refuza o funcție de Ministru al Educației, chiar dacă PNL îi va oferi această șansă.

„Nu cunosc sursele, informația apărută în presă dar în ceea ce mă privește, ocuparea unei astfel de demnități, este exclusă. Dacă domnul Predoiu sau partidul mi-ar solicita o poziție de acest gen în Guvernul României aș refuza-o”, a spus Zlati.

Dacă deputatul nu s-ar strădui să iasă în evidență, ar putea fi o soluție potrivită pentru Ministerul Educației, ținând cont că ar trebui să cunoască foarte bine problemele din sistem și să aibă rapid o rezolvare a acestora. Dar acesta se retrage din cursa pentru fotoliul de ministru și lasă o luptă între două femei – Adriana Săftoiu și Raluca Turcan.

Adriana Săftoiu

Adriana Săftoiu este cunoscută pe scena politică din România ca fiind una dintre apropiatele și protejatele lui Traian Băsescu. După experiența din presă în anii 90, aceasta alege să intre în politică ca secretar de stat, apoi la biroul lui Traian Băsescu, ministru al Transporturilor, în perioada 2000-2001. În anul 2004 se impune în alegerile parlamentare și obține un mandat de deputat din partea PD-ului, condus de același Traian Băsescu. Însă aceasta a demisionat la scurt timp din funcția de parlamentar.

Adriana Săftoiu s-a mulțumit cu rolul de consilier prezidențial al luI Traian Băsescu, dar după trei ani în slujba președintelui, s-a văzut nevoită să demisioneze la scurt timp după ce fostul ei soț, Claudiu Săftoiu, a renunțat la funcția de director SIE. Claudiu Săftoiu a fost implicat într-un scandal, după ce a declarat că SIE a ascultat telefoane. Imediat ce a plecat de la Cotroceni, în anul 2007, a obținut un mandat de deputat, la algerile parlamentare din 2008, unde a candidat din partea PNL.

Fostul deputat s-a ținut departe de scandaluri și a evitat să se expună în public, însă în anul 2015 aceasta a publicat a treia carte, intitulată „Cronică de la Cotroceni”. În această carte, Săftoiu și-a propus să prezinte atât viața, cât și factorii care au influențat deciziile fostului președinte Băsescu. După un președinte scriitor, nici nu ne-ar surprinde un ministru scriitor, chiar PNL ar putea fi un partid al scriitorilor.

Contactată de PSnews.ro, Adriana Săftoiu n-a exclus posibilitatea de a ocupa funcția de ministru.

„Cred că ați folosit cuvântul potrivit – a vehicula. Ele sunt doar vehiculate. Singurul care poate să vă spună în mod concret la timpul potrivit ce echipă își formează este Cătălin Predoiu, primul ministru desemnat din partea PNL. În rest, rămânem la zvonuri. Suntem, cred că, mai mulți din PNL care putem să gestionăm responsabil și corect funcția asta de ministru al Educației. Cred că aici nu mai e o luptă de orgolii, trebuie ales cel mai bun”, a precizat fostul deputat.

Beneficiind de o vastă experiență politică, Adriana Săftoiu rămâne, pentru electoratul PNL-ului, o amintire a lui Traian Băsescu. Numai că în 2015 s-a răzgândit și a ales să-l atace pe fostul președinte printr-o carte cancan. Trecând peste faptul că Săftoiu n-are nici o legătură cu literatura, iar cartea acesteia rămâne doar o risipă de lemn și o suferință în plus pentru ecologiști, informațiile prezentate sunt demne de bârfele ascultate la colțul străzii. Oare de ce n-a avut curajul să publice un astfel de material imediat după ce a renunțat la funcția de consilier? Atunci cu siguranță cariera politică a acesteia ar fi avut de suferit, ținând cont că Băsescu avea toate frâiele politicii.

Săftoiu a fugit de PDL. Chiar dacă ea nu este o traseistă în adevăratul sens al cuvântului, are o instabilitate politică, de unde reiese că încearcă să-și protejeze interesele în tabăra potrivită. Din PDL fuge în PNL, se întoarce în PDL și revine anul acesta în PNL.

În noul PNL se ocupă de comunicare, cu toate că partidul nu înregistrează nici un progres în acest sens. Realizările PNL-ului în domeniul comunicării survin doar de pe urma abilităților personale ale membrilor de partid.

Raluca Turcan

Raluca Turcan este în prezent vicepreședinte PNL și deputat, dar are în spate o istorie PDL-istă, venind alături de liberali împreună cu Vasile Blaga. Cu toate acestea, n-a pierdut timpul în PNL și s-a poziționat ferm împotriva guvernării Ponta, atacându-l, cu fiecare ocazie, pe ministrul Educației, semn că tinde la această funcție.

Raluca Turcan își începe cariera în politică în apropierea lui Theodor Stolojan, în anul 2004, care pe atunci era unul dintre candidații la prezidențiale. În 2004 își începe și mandatul de deputat în Sibiu, pentru ca în 2008 să continue aventura în Parlamentul României. Cu toate acestea, în opt ani de deputat nu s-a remarcat în Camera Deputaților. Deja la al treilea mandat, Raluca Turcan țintește funcția de ministru al Educației, care i-ar putea oferi o mai mare notorietate și influență în cadrul partidului.

Contactată de PSnews.ro, Raluca Turcan a evitat să spună dacă își dorește o astfel de funcție, dar a ales să ne prezinte planurile pe care PNL le are în domeniul educației.

„Până în momentul de față nu a existat în interiorul PNL o discuție explicită pe miniștri. Însă PNL este organizat pe comisii de specialitate, care au elaborat programul de guvernare, care au realizat programul operațional cu măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru momentul în care PNL-ul ajunge la guvernare. Eu sunt copreședinte a comisiei pentru educație în interiorul PNL.

Niciodată nu m-am pronunțat în avans pe o situație pe care nu se știe când va ajunge Partidul Național Liberal.

În momentul în care PNL-ul va ajunge la guvernare vor exista discuții pe portofoli. Evident că în comisiile de specialitate se va regăsi aparatul de lucru pentru funcțiile care se ocupă politic. Până atunci, tot programul de guvernare urmărește să creeze fundamentele unui sistem de educație care să răspundă societății moderne și care să vină ca răspuns la așteptările de creștere ale nivelului de trai în România.

Ca măsuri concrete, PNL urmăreşte generalizarea într-o prima etapă şi apoi introducerea învăţământului obligatoriu de la 4 ani, extinderea duratei perioadei de învăţământ obligatoriu până la 12 clase, aşa cum de altfel prevede în momentul de faţă Legea Educaţiei Naţionale. Diversificarea nomenclatorului calificărilor astfel încât să răspundă celor trei niveluri de ieşire din sistemul de educaţie românesc pe care noi le vedem: învăţământ profesional, după care să obţii o calificare şi un loc pe piaţă muncii, învăţământ tehnlogic, după care să ai o formă de bacalaureat care să îţi permită să urmezi universităţi tehnice şi învăţământ teoretic, cu o formă de bacalaureat cu diplomă care să îţi permită să te duci oriunde în românia, la orice universitate din România sau la orice universitate din lume, adică sistemul de evaluare să ajuga să fie competitiv cu ceea ce există în străinătate în momentul de faţă”, a precizat Raluca Turcan pentru PSnews.ro.

Lupta din interiorul PNL pentru funcția de ministru al Educației se va da între două femei, care provin din PDL și au făcut parte din cercul de apropiați ai fostului președinte Traian Băsescu. Raluca Turcan s-a poziționat decisiv în acest sens și pare dispusă să ocupe funcția de ministru, după atâția ani în care nu a reușit să se impună în interiorul vreunui partid. Nici Adriana Săftoiu nu se retrage din cursă, fiind în căutarea gloriei de altădată.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email