Iohannis critică Guvernul

Într-un discurs susţinut în faţa plenului parlamentar reunit, preşedintele a reclamat faptul că Guvernul dă prea multe ordonanţe de urgenţă (OUG).

Astfel, demnitarul a remarcat că, numai în 2015, peste 50% dintre actele normative adoptate în Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern.

„Presedintele are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea in Parlament. Intreaga functionare a societatii depinde de relatia cu legea. Am acordat o atentie deosebita legilor venite la promulgare. Unele le-am trimis spre reexaminare in urma unei temeinice analize. Dincolo de solicitarile punctuale, am constatat si unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legislatiei. Doar in 2015 asupra vechiului Cod Fscal au fost 13 modificari. Legea educatiei, Legea administratiei locale, Codul Muncii au fost modificate foarte frecvent. Prin doua legi distincte trimise aproape concomitent la promulgare, s-a modificat acelasi act legislativ. Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns. In Romania, sunt in vigoare circa 1400 de legi si ordonante de urgenta. In 2015, peste 50% din legile adoptate in Parlament sunt legi de aprobare sau respingere a OUG-urilor date de Guvern. De la intrarea in vigoare si pana acum, legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate randuri. Vechiul Cod Fiscal – de 135 de ori. Legea Educatiei – de 26 de ori, Codul Muncii – de 28 de ori etc”, a detaliat Iohannis.

În acest context, preşedintele României a avertizat că „marile sisteme publice, Educaţia şi Sănătatea, au suferit cel mai mult de pe urma schimbărilor frecvente legislative”.

„Cred că modul în care se fac şi se schimbă legile este una din cauzele nefuncţionării acestor sisteme”, a subliniat Klaus Iohannis.

Totuşi, oficialul de la Cotroceni a opinat că nu trebuie căutaţi vinovaţi pentru actuala situaţie, îndemnând, în schimb, la responsabilitate.

„A cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi la nimic: s-au succedat multe legislaturi, multe guverne. Ce putem face azi e sa fim responsabili, sa actionam in consecinta. Nu ne mai putem permite sa vorbim despre stabilitate si predictibilate legislativa, daca pe fond lucrurile raman la fel. Abordari de genul dam azi o lege si maine o modificam prin OUG trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitatea competentelor. Sa spunem punct si de la capat. Acesta poate fi momentul zero pentru recredibilizarea legii. Parlamentul poate, si ar trebui, sa se plaseze in centrul unui efort de asanare si sistematizare a sistemului legislativ. O transformare de sistem ne implica pe toti. Toate schimbarile facute nu au rezolvat probleme de fond”, a afirmat preşedintele.

În acest context, Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să-i fie parteneri în dezbaterea publică privind Educaţia.

„În virtutea atribuţiilor mele de mediator între puterile statului, am lansat o mare dezbatere publică privind Educaţia. Vă cer să-mi fiţi parteneri în acest proiect”, le-a solicitat şeful statului aleşilor.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email