Închisori CIA România: Anchetă a justiției după publicarea raportului Senatului SUA. Prima reacție a MAE

cia_tortura_69624300

La o săptămână de la publicarea raportului Senatului american despre practicile de interogare ale CIA, Ministerul Afacerilor Externe emite un comunicat în care insistă că pe teritoriul României nu au existat închisori secrete ale serviciilor secrete americane. Ministerul condus de Bogdan Aurescu subliniază că România, ca semnatar al Convenției împotriva torturii, respinge “vehement” astfel de practici. MAE arată că deși “documentul făcut public de Senatul SUA nu conține referiri la România”, “autorităţile române nu pot face abstracţie de perpetuarea, în continuare, în spaţiul public, a unor alegaţii care o incriminează”. “În acest sens, este relevant faptul că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare”, precizează MAE în comunicatul remis DC News.

Ponta: Cazul închisorilor CIA, investigate de Parchetul General

Ponta a spus pentru Bloomberg că nu are nici o informaţie privind utilizarea  torturii în tehnicile de interogare a celor suspectaţi de terorism de către agenţia de spionaj din SUA în România şi „dacă s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat acum 10 ani.“, arată Bloomberg. Fostul preşedinte Ion Iliescu, a spus săptămâna trecută că nu are „nicio cunoştinţă despre existenţa unei închisori CIA“.

„Din momentul în care am devenit prim-ministru, nu am primit nici o informaţie oficială din partea autorităţilor române cu privire la acest subiect”, a declarat  Ponta a declarat intr-un interviu la Belgrad. „Există investigaţii efectuate de biroul procurorului general. Pot să vă asigur doar că Guvernul României va oferi toate informaţiile pe care le-am putea avea“, a mai spus Ponta, potrivit Bloomberg.

MAE: România se disociază de practicile de tortură

Cu privire la alegaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la România în urma publicării Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informaţii al Senatului SUA referitor la programul de interogare şi detenţie al CIA, în urma consultării cu autorităţile române competente, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

• Ca membru al comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului.

• MAE apreciază transparenţa fără precedent de care a dat dovadă Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informaţii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare şi detenţie al CIA.

• MAE reaminteşte faptul că actuala Administraţie de la Washington a pus oficial capăt programului de detenţie şi interogare incriminat în Raport, la instalarea sa în funcţie.

• Parteneriatul Strategic cu SUA este şi rămâne puternic. Bazele colaborării cu SUA în cadrul acţiunilor antiteroriste sunt solide, întemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului internaţional, în vederea unui răspuns prompt şi adecvat la ameninţările emergente.

• MAE subliniază că România, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe. Aceasta este politica sa oficială ca stat şi, în acelaşi timp,  politica clară, fără echivoc şi compromisuri în materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care România o susţine şi o practică fără rezerve.

• Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin nici un fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi.

 

• După cum este cunoscut, au fost făcute demersuri în scopul verificării alegaţiilor respective. O Comisie de anchetă a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat în 2008, a concluzionat că nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism.

• Chiar dacă România nu este menţionată în rezumatul făcut public al Raportului Congresului SUA, autorităţile române nu pot face abstracţie de perpetuarea, în continuare, în spaţiul public, a unor alegaţii care o incriminează, autorităţile române competente manifestând toată disponibilitatea pentru elucidarea acestora. În acest sens, este relevant faptul că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului. Referitor la nivelul de detaliere a informaţiilor care pot fi furnizate cu privire la această anchetă, trebuie ţinut cont de limitările impuse prin prevederile legale care reglementează derularea unei investigaţii penale, până la finalizarea acesteia. De asemenea, este necesară precauţie în privinţa declaraţiilor publice care ar putea afecta cursul anchetei.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email