Despre ură, mass-media și viitor

Reiese, în această perioadă, că PNL calcă pe urmele PSD-ului, aplicând aceeași tactică. Practic, Ponta este bătut cu propria sa armă – ura. Alina Gorghiu îl consideră pe Ponta „o piatră de moară care atârnă” de gâtul PSD-ului. Cetățenii pot înțelege că Partidul Social-Democrat ar fi mai bun fără actualul premier, politica românească ar fi mai bună fără el, România ar înflori fără Victor Ponta.

Această atitudine a politicienilor este influențată și de electoratul din România, prea puțin preocupat și de violul din Vaslui, și de Codul Fiscal.

De precizat că ura de pe scena politică nu este una profundă, ci superficială. Pe reprezentanții formațiunilor politice îi leagă prietenii vechi, sudate în timp, colaborări profitabile și, de asemenea, rivalități aprige.

*Politicienii încearcă să obțină susținerea mass-mediei

Indiferent de partidul din care provin, politicienii încearcă, din toate puterile, să colaboreze cu diferite instituții de mass-media pentru a-și promova gândurile, proiectele sau atacurile la adresa rivalilor. Se formează tabere care poartă discuții contradictorii fără a ajunge la o concluzie, important e ca electoratul să aibă porția de circ în fiecare seară, în care adoarme cu telecomanda în mână, într-o garsonieră din Pantelimon și visând la porția de mâncare de a doua zi.

Lupta pentru câștigarea voturilor a ajuns să se dea în fața unor monitoare, care transmit informațiile către întreaga populație. De asemenea, tot în acest sens au ajuns să fie folosite și rețelele de socializare. E într-adevăr o evoluție a politicii românești, însă în această situație funcționează mai degrabă următorul proverb: „Lupul își schimbă blana, dar năravul ba”.

*Demisia – cântecul preferat

Alina Gorghiu îi cere demisia lui Victor Ponta pentru orice eșec/greșeală pe care o face statul român. Vă e cunoscut acest discurs, nu? Ponta a comparat-o pe Gorghiu cu Elena Udrea, dar ea se comportă ca actualul premier al României. De altfel, fuziunea PNL-PD-L nu se deosebește foarte mult de USL.

După ce s-a aflat de problemele cu justiția ale lui Victor Ponta, PNL a inițiat o moțiune de cenzură încercând să obțină conducerea Guvernului, numai că s-a izbit de o majoritate parlamentară pe care PSD continuă s-o controleze.

Pentru PNL nu era relevant rezultatul votului asupra moțiunii, ținând cont că orice membru al său a conștientizat că n-au șanse să câștige. Liberalii doreau doar să-și construiască imaginea pentru campaniile ce vor urma. Acum electoratul identifică PNL-ul ca pe o formațiune politică antiPonta, antiPSD, nu ca pe una care vine cu un proiect mai bun.

*Toată lumea vorbește despre viitor

Discursul acesta al politicienilor este cu adevărat impresionant. Toate partidele mizează pe tineri, pe noi personaje care să atragă voturile, pe noi sponsori (în cazul în care cei deja existenți se odihnesc prin vreun penitenciar). Dar adevărul este că politicienii din ultimii 25 de ani nu s-au gândit niciodată la viitorul acestei țări, al acestui neam, al scenei politice. Deci despre ce viitor vorbim?

Să ne amintim cum în urmă cu cinci ani, PSD se mândrea cu o generație tânără, care în scurt timp a ocupat funcții de conducere în instituții importante ale statului. S-a dovedit a fi un eșec. Partidele nu au înțeles că scena politică nu se confruntă cu lipsa tinerilor, cât mai ales cu incompetența acestor tineri, care nu sunt decât alintații unor foști lideri, rudele acestora sau ale unor oameni de afaceri abonați la contracte cu statul.

*Concluzie

Blaga așteaptă. Gorghiu atacă. Ponta fuge. Oprea guvernează. Fiecare are un inamic public care e vânat tot timpul. Lipsesc proiectele politice. Ura din discursul politicienilor înlocuiește argumentul și pare a fi următoarea platformă pentru alegerile din 2016.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email