Demisia lui Oprea va salva UNPR și PSD. Și România. Ascensiune rapidă, cădere bruscă / EXCLUSIV

Caracterizarea lui Oprea

Vicepremierul a afișat, în ultimii ani, o atitudine demnă de regimul comunist, având dorința de a controla totul. Tovarășul Oprea, nu generalul, s-a impus pe scena politică, deși nici acum nu este clar prin ce calități. Înconjurat de oameni din serviciile de informații, de politicieni cu experiență, oameni de afaceri și strategi, a reușit să construiască din UNPR un partid marionetă. Această formațiune politică, lipsită de sens și vlagă, s-a arătat a fi o rampă de lansare pentru personaje care au aceleași calități: lipsă de sens și vlagă. Oricât de dură este această caracterizare, UNPR nu poate fi identificat pe baza unei ideologii politice. Oprea n-a făcut decât să recite o poezie despre interesul național învățată pe de rost. Interesul național s-a dovedit a fi unul personal. O dovadă colosală de ipocrizie, care nu face decât să creeze repulsie în rândul electoratului.

De ce UNPR nu contează?

Aroganța lui Oprea a ajuns la nivelul la care își sfidează și propriul partid, asta după ce a făcut-o și cu Guvernul. Țineți minte interimatul lui Oprea când Victor Ponta s-a operat? Vicepremierul le-a cerut miniștrilor să i se adreseze cu apelativul „generale” în loc de „premier”. În afară de Gabriel Oprea, câți alți membri UNPR ies să transmită mesajele partidului sau să vorbească despre viitorul acestei formațiuni? Este mai mult decât evident că totul se învârte în jurul generalului.

Și totuși UNPR poate să-i tragă lui Oprea scaunul de sub picioare

Membrii UNPR pot avea inspirația de a se debarasa de un lider ca Oprea care trezește de fiecare dată amintirile comunismului și reprezintă rezultatul unor conjuncturi. Întrebarea de baraj este aceea dacă UNPR va fi capabilă să scoată, din rândurile membrilor săi, un nou lider sau formațiunea politică se va dizolva și parlamentarii vor migra către un alt partid pentru a contribui la o majoritate parlamentară?

Se spune că nimeni nu este de neînlocuit. Nici Oprea nu va fi, cu siguranță, deși, probabil, are această vagă impresie.

Ponta își freacă mâinile de bucurie, Dragnea își roade unghiile de stres

Să redăm declarația de luni a premierului Victor Ponta: „Strict politic cred că e o lecție foarte bună pentru toți și pentru dl Oprea. Îmi aduc aminte că, în fiecare dimineață, îl chema Klaus Iohannis să-i spună să rupă coaliția, să-l pună prim-ministru. După aceea, venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne, la cafea, după aia Predoiu înălța niște ode prin presă. Eh, mai bine…”.

Ponta se bucură de situația lui Oprea, parcă ar vrea să spună „Ah, cât am așteptat momentul ăsta”. Prin scandalul în care este implicat liderul UNPR, prim-ministrul conștientizează că locul său la conducerea Guvernului este mai consolidat. Pe de altă parte, Liviu Dragnea are misiunea de a păstra majoritatea parlamentară, altfel PSD iese de la guvernare. Situație din care tot Ponta are de câștigat. Fără să se implice, premierul vânează doi iepuri.

Jocul domino

Căderea lui Gabriel Oprea va fi dureroasă și pentru apropiații săi, care au împărtășit aceeași atitudine. De exemplu, cade Oprea, cade PSD, Ponta, Dragnea și lista rămâne deschisă… Nu va rămâne nimic în urma lor. Doar amintirea, tristă de altfel, că România s-a lăsat dominată de astfel de personaje.

*

Liviu Dragnea trebuie să demonstreze, în aceste momente, că este liderul coaliției. PSD nu-și mai poate permite să fie sfidat de un Gabriel Oprea care a călcat în picioare bunul simț, imaginea Ministerului, a Poliției, a învățământului românesc, care a sfidat electoratul și luni, prin declarațiile sale, și-a bătut joc de mass-media și de amintirea polițistului decedat. „Eu n-am văzut accidentul”, a șocat vicepremierul. Moare un polițist la câțiva metri în fața sa și ne transmite acest mesaj. Probabil din indiferență. Un deputat PNL a lansat zvonul că liderul UNPR era însoțit de o consilieră de-a sa. Probabil aceasta i-a furat atenția. Sigur ea e de vină, dacă ne permitem să fim ironici în fața unei tragedii.

PSD nu trebuie să aștepte demisia lui Oprea, ci s-o ceară și s-o aplice, după ce își asigură un număr consistent de parlamentari UNPR pentru a păstra majoritatea în Parlament. Gabriel Oprea nu poate fi un reprezentant al scenei politice românești.

De precizat că Dragnea i-a dat undă verde lui Ponta să decidă dacă vrea să-l demită pe Oprea. 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email