Codul Silvic, în viziunea lui Mugur Cozmanciuc

Într-un comunicat de presă remis de Partidul Naţional Liberal, deputatul Mugur Cozmanciuc şi-a expus părerea cu privire la Codul Silvic. În continuare, vă redăm comunicatul în integralitate.

Urmare a votării Codului Silvic de azi, 23 septembrie, în cadrul Comisiei de Mediu şi de Agricultură a Camerei Deputaţilor, din care fac parte, aș dori să reiau ideea de a avea un cadru legislativ modern în acest domeniu, care să servească exclusiv dezvoltării silviculturii din România și a industriei forestiere autohtone. Consider că această formă a Codului Silvic este perfectibilă, obiectivul principal fiind acela de a nu servi unor interese de tip clientelar. De aceea, m-am abținut la votul de azi din Comisia de mediu. Îmi doresc ca principalele probleme pe care le enumăr mai jos să fie soluționate. Este convingerea mea că silvicultura nutrebuie să aibă culoare politică.

În acest cadru, recomandăm a se ține cont de o serie de amendamente necesare unui Cod Silvic, care să soluționeze problema din ce în ce mai gravă a defrișărilor ilegale. În acest sens, subliniez necesitatea reglementării amenajamentelor silvice, în contextul în care în prezent există 800 de mii de hectare de pădure pentru care nu sunt întocmite amenajamentele silvice, peste 500 de mii de hectare de pădure pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice şi pentru care nu sunt elaborate aceste amenajamente silvice.

Un alt amendament pe care îl susținem privește necesitatea reglementării posibilităților de accesare a fondurilor europene pentru reconstrucția, reabilitarea și dezvoltarea drumurilor forestiere și corectarea torenților. Țara noastră se află cu mult sub media europeană din punct de vedere al rețelei de drumuri forestiere și a unor state precum Austria, Germania sau Elveția, care au un relief similar cu cel al României. Consider că este vitală alocarea unei sume de 3 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) 2014-2010, pentru a satisface necesitățile sectorului forestier, care are un potențial de a genera aproximativ 800 de mii de locuri de muncă în această perioadă.
În plus, susținem importanța încurajării prelucrării masei lemnoase în România într-un procent recomandat de 60-70% din totalul masei lemnoase achiziționate pe piața internă. În acest sens, considerăm că este important să beneficieze comunitățile autohtone care depind în mod vital de această resursă naturală.

De aceea, recomandăm perfecționarea și adoptarea unui regulament modern de vânzare a masei lemnoase în România, ținând cont de principiile care converg spre ideea dezvoltării industriei forestiere din țara noastră, dar nu în ultimul rând, vom promova acordarea de compensații pentru proprietarii de păduri cu funcții speciale, care să poată beneficia în mod real de uzul proprietății.

Obiectivul meu și al Partidului Național Liberal este acela de a crea un Cod Silvic Modern, cu viziune pe termen lung, care să respecte dreptul de proprietate, precum și necesitatea de a ocroti pădurile. Menționez că îmi doresc un dialog cu toate forțele politice, pentru realizarea acestui Cod Silvic și nu dispute politice inutile.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email